Představení vinařství:
Za vznikem vinařství stojí Vojtěch Salajka, který studoval obor vinohradnictví a ovocnářství na Střední ovocnářské škole v Modre na Slovensku. Vojtěch Salajka starší začal od roku 1968 budovat vinařství a vinice v katastru obce Dolní Bojanovice. Hrozny pěstujeme ve vlastních vinicích ve viniční trati Zvolence. Pro výrobu vína zpracováváme pouze vlastní hrozny, čímž jsme schopni ovlivňovat kvalitu hroznů a nejsme závislí na jiných pěstitelích. Z našich vinic můžete ochutnat bílá vína jako Chardonnay, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Tramín červený, Pálavu, Rulandské šedé, Sauvignon a z červený vín Cabernet Dorsa, Dunaj, Dornfelder, Acolon a Nitria. Nově zkoušíme odrůdy různě párovat a doplňovat jejich přednosti v Cuvée směsích.
Převážně vyrábíme vína suchá na principu vymíchávání na kvasničných kalech v dubových a akátových sudech, které zrají po různě dlouhou dobu. Na práci s kvasničným kalem navazuje velmi obezřetné a minimální používání oxidu siřičitého.
Jenom namátkou představíme některá vína z našeho vinařství:
Ryzlink rýnský, ročník 2021 – jedná se o první plnění akátových sudů, které víno zjemní, dodají mu typickou chuť akátového dřeva a harmonizují vyšších obsah kyselin. Víno zrálo 18 měsíců na jemných kvasničných kalech.
Veltlínské zelené, ročník 2021 a nově ročník 2022 – první a druhé plnění barriquového sudu. Vína zrála na jemných kvasničných kalech 18 a 20 měsíců. Víno zrálo v sudu, který byl opálený dřevěným uhlím, tzv. toustování na lehké pálení, tedy typicky se ve víně objevuje příchuť vanilky a kokosu.
Cuvée, roční 2023 – víno připravujeme smícháním několika odrůd bílých hroznů. Šťavnatost a svěžest jsme docílili vyváženým poměrem kyselin a cukrů. Chuť lesních jahod vínu přirozeně dodávají hrozny révy americké.
3D Cuvée, ročník 2020 – víno připravené jako Cuvée červených vín Dunaj, Dornefeldr a Cabernet Dorsa. Víno zrálo 24 měsíců v dubových sudech na jemných kvasničných kalech. Víno se vyznačuje jemnou tříslovinou, plností a ovocností.
Nitria, ročník 2022 – červené víno, jehož první plnění dubových sudů bylo vymícháváno 15 měsíců na jemných kvasničných kalech. Výrazná vanilka, vyšší obsah tříslovin a ovocnost dávají vínu dlouhý potenciál pro zrání v lahvi.